Zahradníkovo září

Zahradníkovo září.

Sklizeň ovoce a uchování vitamínů na zimu

Velké i drobné plody dozrávají, nastává čas hojnosti. Není nic lepšího, než čerstvě utržené ovoce ze zahrady… a co nesníme, vydrží ve sklepě, v mrazničce či skleničce až do jara.

 

V září postupně dozrávají podzimní a raně zimní jablka i hrušky, švestky a pozdní broskve. Přichází také úroda léčivých plodů, jaké má aronie,rakytníkdříntrnka, . Plané šípky ještě potřebují dozrát, ale šípky ovocných růží už jsou většinou zbarvené a zralé – velké šípky plné vitamínů plodí růže svraskalá, vděčná a odolná keřová růže, a také růže dužnoplodá, jejíž odrůda Karpatia, vyšlechtěná pro obří šípky, jimi bývá přímo obsypána.

 

Můžeme je usušit, zmrazit (v obou případech nejlépe přepůlené a zbavené semínek), nebo z nich připravit marmeládu či víno. Zatímco na marmelády jsou výtečné i šípky lehce přemrzlé, na čaj či přípravu smoothie (šípek je tuzemská superpotravina!) je sbíráme včas, aby obsah vitamínu C neklesal.

Co když přijde mrazík?

Dozrávající pozdní maliny a ostružiny před případnými mrazíky ochrání netkaná bílá textilie. Můžeme ji přehodit i přes aronii, pokud chceme, aby na nás trocha úrody zbyla – ptáci její plody milují (Nebudou se na ni tolik soustředit, pokud své pomocníky hostíme i jinými plododárnými dřevinami, jako je bez, ptačí zob aj. Kosi a drozdi již vychovali své mladé, které krmili hmyzem, a rádi si pochutnají na ovoci). Začínají zrát také vlašské i lískové ořechy.

 

Uchování úrody

Je nejvyšší čas vyčistit, vybílit (dezinfekci zajistí 3% příměs modré skalice do vápenného roztoku) a případně i sirnými knoty vysířit sklep, pokud se v něm chystáme ovoce skladovat. Sklep se vyplatí také dobře větrat – v září především v noci, aby se prostor ochladil a zvlhčil. Skladujeme pouze zdravé plody a i ty pravidelně kontrolujeme a napadené a nahnilé ihned odstraňujeme.

Ovoce je však možné uchovat i jinými způsoby – všechny vitamíny, chuť i barvu uchová mražení, zvláště u drobného měkkého ovoce je ideálním způsobem uchování. Zdravé delikatesy získáme sušením, klasikou zůstává zavařování, zajímavou alternativou je výroba ovocného vína. Z jablek si můžeme připravit mošt doma, pokud máme lis a drtičku, nebo vyhledat v okolí moštárnu, kde nám naše (a nikoli cizí) jablka vyli sují. Některé moštárny nabízejí i pasterizaci a uložení do plastových sáčků v krabicích – mošt vydrží kvalitní rok i déle. Doma se nabízí prostorný mrazák, nebo pasterizace v lahvích.