Desatero pro rajčata
Desatero pro rajčata
Vlastní rajčata ze zahrádky nebo balkonu mají jedinečnou chuť, ať jsou červená, oranžová, žlutá, kulatá, hruškovitá nebo oválná, maličká cherry nebo obří. Jak se o rostliny starat, aby byly zdravé, krásné a bohatě plodily?
Výběr odrůd rajčat je dnes opravdu široký. Největší možnosti výběru budete mít, pokud si sazeničky sami vypěstujete ze semen. V březnu je ideální doba pro výsev za okno. Trpělivost se sazeničkami se vyplatí, rostliny jsou velmi plodé a péči vám v podobě šťavnatých plodů mnohonásobně vrátí.
Mezi nejrůznějšími odrůdami rajčat jsou stále oblíbenější například drobná třešňová rajčátka. Zajímavý není pouze jejich vzhled, ale i výrazná chuť. Budete se možná divit, ale nejedná se o žádnou novinku. Právě tyto plody jsou nejbližší původním rajčatům, které Aztékové ve Střední Americe pěstovali již v 15. století. Přímí předci dnešních cherry rajčat, plazivé keříky s drobnými plody, dodnes planě rostou v oblasti jižního Mexika. I tato chutná a dekorativní rajčata můžete pěstovat, a to v podobě tyčkové i keříčkové, která je velmi vhodná do nádob na balkóny a terasy.
Jaké jsou hlavní rozdíly v odrůdách rajčat?
Tyčkové odrůdy rajčat se vyznačují se stále pokračujícím růstem hlavního výhonu. Pěstují se na opoře a vyžadují vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Vhodné jsou na venkovní záhony či do skleníků.
Keříčkové odrůdy mají růst výhonu ukončený květenstvím, v dalším růstu pokračují boční výhony. Díky tomu se nemusejí vylamovat a většinou ani nepotřebují oporu. Najdete mezi nimi speciální balkónová rajčata, vhodná pro pěstování v truhlících.
Desatero pro nejlepší rajčata:
1. Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.
2. Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se zasadit je hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.
3. Zkuste zasadit rajčata „na vodu“. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.
4. Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.
5. Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7– 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.
6. Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.
7. Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším „lékem“ průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.
8. Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.
9. Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud budou ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.
10. V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou dokud jsou křehké a mají velikost 5–10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.
Rajčata pro zdraví
Šlechtitelé využili gen z planě rostoucích rajčat, který zajišťuje plodu šarlatově červenou barvu a až o 50 % vyšší obsah lycopenu. Ze sortimentu pro zahrádkáře je tento gen v kompaktním keříčkovitém kultivaru Karla.
Lycopen, červené karotenoidní barvivo rajčat, je v posledních letech pod drobnohledem lékařů. Podobně jako beta karoten, je i lycopen silný antioxidant vážící volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění. Dostupnost antioxidantu lycopenu z rajčat pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků, rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztratí část vitaminů, schopnost organismu získat z těchto produktů lykopen se ale naopak zvýší.